Elastanul, cea mai elastica fibra din industria textila nu este utilizata 100% in realizarea articolelor vestimentare-ce tipuri de materiale ii completeaza calitatile
Blogul Femina

Elastanul, cea mai elastică fibră din industria textilă – cum completează calitățile uniformelor medicale?

Imagine de pe feminamedical.ro

Elastanul este o fibră sintetică, numită și lycra sau spandex. Prescurtarea materialului este EA și se regăsește adesea în uniformele medicale, articole vestimentare destinate utilizării frecvente, grație durabilității și elasticității uimitoare. Toate aceste atuuri protejează hainele de uzură sau șifonare, chiar și după spălări și folosiri în mod repetat. 

Care sunt procedurile recomandate pentru îngrijirea uniformelor medicale confecționate din elastan? Cât este de importantă calitatea materialului în alegerea articolelor purtate de cadrele medicale? Află, citind în continuare, câteva curiozități interesante despre beneficiile elastanului. 

1. Elastan – material cu 6 avantaje remarcabile pentru uniformele medicale

Elastanul este un material care se găsește preponderent în confecționarea lenjeriei de corp, a șosetelor, precum și în articole sport. De asemenea, acesta există de multe ori în halate și uniforme medicale, datorită capacității sale de a se adapta unei game largi de mișcări cu grad ridicat de complexitate. 

Elastanul este compus din fibre sintetice, dar există numeroase articole vestimentare în care se regăsesc mixuri de elastan și fibre naturale, printre acestea cel mai frecvent întâlnit fiind bumbacul. Prin îmbinarea elastanului cu alte materiale naturale sau sintetice, articolele vestimentare rezultate astfel, prezintă o estetică armonioasă, precum și o senzație plăcută la contactul cu pielea.

1. Elastanul-pantaloni albi barbatesti

Imagine de pe feminamedical.ro

Elastanul este materialul cu o capacitate excepțională de întindere de până la 500%, fără a se desprinde. Ceea ce puține persoane știu este că, acesta prezintă numeroase avantaje printre care: 

  • Rezistență în timp 

Hainele și articolele fabricate din elastan sunt o veritabilă investiție pe termen lung. Mulțumită proprietăților sale, acest material întârzie apariția semnelor de uzură, ceea îți permite să refolosești îmbrăcămintea într-un număr nelimitat de purtări. Dacă aceasta este întreținută și curățată corespunzător, își va păstra culorile intacte și țesăturile uniforme. 

  • Adaptabilitate la forma corpului sau la mișcări diverse 

Elastanul este un material care imită forma corpului și se pliază după acțiunile sale. Indiferent de câte ori este extins un articol vestimentar din elastan, acesta va reveni la forma inițială, fără să se lărgească. Fibrele sintetice au capacitatea de a se extinde de până la 7 ori față de lungimea inițială, fără a exista vreun risc de lărgire a materialului atunci când revine la forma anterioară. 

  • Optim pentru persoane active 

Aceste fibre sintetice sunt rezistente atât la uzură, cât și la transpirație. De asemenea, după ce sunt spălați, pantalonii medicali cu elastan se usucă rapid, ceea ce permite refolosirea imediată. Datorită acestor calități, materialul este adesea prezent în echipamente de muncă sau diverse articole medicale. 

  • Material ideal vestimentației de lucru 

Elastanul este imun la diverși factori cu potențial nociv ridicat, precum: apă sărată, radiații UV sau stresul mecanic. Din acest motiv, uniformele medicale dețin un procent semnificativ de elastan. 

  • Experiență senzorială plăcută 

Atunci când practici o activitate care implică efort fizic constant sau mișcări repetate, îmbrăcămintea trebuie să fie prietenoasă cu pielea. Elastanul în combinație cu alte fibre conferă o senzație de moliciune, deoarece nu agresează pielea, nu irită și nu permite apariția petelor roșii pe corp. 

De asemenea, elastanul este materialul care lasă pielea să respire. Amestecurile cu fibre naturale favorizează ventilația aerului. Acest aspect este esențial pentru sănătate. Acumularea excesului de umezeală, adică transpirația, va conduce la afecțiuni ale pielii, mâncărimi și senzații constante de disconfort. 

  • Ușurință la îngrijire 

Elastanul nu se numără printre materialele care necesită proceduri complexe sau soluții speciale de întreținere. Petele se îndepărtează chiar și la spălări ușoare, ceea ce exclude implicarea curățărilor chimice pentru refacerea aspectului impecabil de dinainte.

2. Elastanul și țesăturile compatibile – de ce este important materialul articolelor vestimentare medicale?

2. Elastan, materialul-fata in uniforma rosie, baiat in alb

Imagine de pe feminamedical.ro

Elastanul este materialul descoperit în Statele Unite, în urma unui experiment al omului de știință Joseph Shivers în laboratorul companiei DuPont. Înainte de a fi descoperite avantajele complete ale materialului, acesta a fost utilizat în fabricarea corsetelor, apoi în realizarea hainelor medicale, sport, a ținutelor obișnuite de zi și chiar de seară. 

De ce este important materialul uniformelor medicale? Această meserie implică în primul rând expunerea cadrului medical la contactul cu o categorie diversificată de pacienți, precum și cu o varietate de materiale sensibile. Așadar, utilizarea halatelor și a uniformelor medicale calitative îți asigură următoarele atuuri: 

  • Confort sporit la temperaturi extreme 

Elastanul este un material respirabil, fapt care diminuează riscurile privind afecțiunile pielii. Aceasta se menține uscată, materialul nu prezintă pete de transpirație, ceea ce asigură o imagine intactă și credibilă atât în ochii celorlalte cadre medicale, cât și în mintea pacienților. Vestimentația realizată din material de bumbac cu elastan este ideală pentru cei care lucrează în medii cu temperaturi mari sau în zilele calde de vară.

  • Barieră de protecție 

Bumbacul și elastanul funcționează ca un scut care protejează pielea de contactul cu stropii substanțelor fluide corporale sau chimice, ceea ce reprezintă un avantaj în mod special pentru stomatologi, personalul medical de la urgențe, pentru cadrele care activează în laboratoare sau în săli de operații. De asemenea, uniformele create din această îmbinare de fibre permit curățarea facilă, fapt care previne contaminarea încrucișată. 

  • Crează o imagine prietenoasă și confortabilă pentru anumiți pacienți 

Copiii sunt în mod special acea categorie care se intimidează ușor la vederea halatelor albe. Acestea sau uniformele albastre generează uneori un sentiment de temere, fiind asociate cu proceduri medicale dureroase. Pentru a calma emoțiile pacienților sau mai ales a copiilor veniți la consult, cadrele preferă să poarte uniforme medicale colorate, cu imprimeuri prietenoase. 

Cromatica veselă trebuie completată cu un material rezistent la spălări repetate și purtări frecvente, astfel încât culorile să fie mereu ca noi. De asemenea, uniformele medicale din elastan și bumbac sunt personalizabile pentru a obține o estetică, aparte, deosebită. Țesătura este receptivă la vopsire, deoarece fibrele sintetice asigură o bună fixare a culorilor.

  • Menținerea aspectului neted  

Elastanul este un material popular printre consumatori și datorită capacității sale de a-și păstra estetica uniformă. Acesta nu se șifonează, ceea ce sporește confortul mai ales în cazul cadrelor medicale și a altor persoane cu stil de viață activ sau care nu au prea mult timp la dispoziție pe care să-l ocupe cu călcatul hainelor de lucru.  

Important! Chiar dacă elastanul este renumit pentru nivelul superior de durabilitate, acesta ar putea fi subțiat prin expunerea prelungită la razele UV sau prin spălări la temperaturi extreme. 

2. Elastan, materialul-fata in uniforma rosie, baiat in verde

Imagine de pe feminamedical.ro

Elastanul este un material flexibil, atât la purtare, cât și prin faptul că se armonizează în contact cu alte fibre. Acest amestec crește performanța și durata de viață a produsului finit. Iată care sunt cele mai populare mixuri:  

  • Bumbac

Această țesătură este versatilă, rezistentă la rupere și se găsește în numeroase articole vestimentare, atât pentru sezonul cald, cât și pentru cel friguros. Uniformele medicale compuse din bumbac cu elastan îmbină calitățile fibrelor naturale și a celor sintetice. Fibrele de elastan sunt mai rezistente la contactul cu substanțele chimice decât bumbacul. 

Totodată, durabilitatea în timp a fibrelor naturale sporește durata de viață a țesăturilor din elastan, ceea ce permite ca respectivul articol vestimentar să poată fi utilizat pe o durată lungă de timp.  

Bumbacul este o fibră naturală, cu nivel de absorbție ridicat al umezelii. Astfel, compoziția care unește proprietățile elastanului cu cele ale bumbacului sporește bariera de protecție care păstrează un mediu curat și uscat pentru o piele sănătoasă. De asemenea, îmbinarea elastanului cu bumbacul crează confort termic. Așadar, o uniformă medicală fabricată din aceste două tipuri de țesături va reține căldura atunci când lucrezi în medii mai reci, precum laboratoarele. 

De asemenea, articolele medicale care conțin un procent ridicat de bumbac, dar includ și elastan sunt o alternativă rezonabilă din punct de vedere financiar. Fibrele naturale pot fi cultivate organic, fără a fi utilizate îngrășăminte chimice, fapt ce reduce semnificativ costurile. Acele uniforme medicale cambrate care combină elastanul cu bumbacul ajută la prevenirea erupțiilor cutanate cauzate de umiditate excesivă și de frecarea materialului de piele. Datorită faptului că aceste țesături au o durată scurtă de uscare, acest lucru le sporește funcționalitatea. Astfel, halatele și uniforma pot fi curățate oricând este necesar și purtate imediat. Această formulă de fibre prelungește durata de viață a vestimentației medicale, deoarece nu se uzează la fel de repede precum poliesterul, de exemplu. 

 

  • Poliester

Și acesta se numără printre materialele cel mai frecvent întâlnite în compoziția halatelor și uniformelor medicale. Poliesterul se bucură de popularitate datorită gradului ridicat de rezistență, dar acest aspect este condiționat de o îngrijire adecvată. 

 

  • Nailon

Elastanul și nailonul sunt țesături care produc articole cu aspect lucios, strălucitor. Îmbrăcămintea prezintă o suprafață netedă, plăcută la atingere, ușor catifelată și care se usucă rapid. De asemenea, elastanul și nailonul au în comun faptul că permit spălarea în mod repetat, fără să se deterioreze, ceea ce nu poate fi decât favorabil cadrelor medicale. 

Aceste materiale sunt ușoare la purtare. Cu cât mai greu se simte o țesătură, cu atât mai mult cresc riscurile ca aceasta să rețină umezeala excesivă, precum transpirația în cursul activităților medicale. Uniformele medicale care combină aceste materiale asigură un mediu răcoros în zilele calde sau în timpul lucrului efectuat într-un mediu cu temperaturi ridicate.

3. Bumbac cu elastan – reguli de îngrijire a îmbrăcămintei sanitare pentru utilizări de durată

Bumbacul cu elastanul compun cea mai populară formulă pe care consumatorii o caută în ceea ce privește alegerea echipamentelor vestimentare medicale. Aceste țesături oferă o serie de avantaje comune, care nu pot trece neobservate. Însă, acestea sunt influențate în mare parte și de rutina de îngrijire și curățare. Astfel, pentru ca hainele din bumbac cu elastan să-și conserve calitățile pe o perioadă cât mai lungă, consumatorii ar trebui să urmeze o listă de instrucțiuni. 

  • Reguli pentru spălarea hainelor din bumbac cu elastan 

Aceste materiale sunt convenabile grație faptului că nu impun utilizarea unor produse scumpe și nici nu necesită proceduri chimice pentru eliminarea petelor. Pentru spălări automate este indicat să fie activat programul pentru țesături delicate, precum și modul de centrifugare ușoară. 

Uniformele colorate trebuie separate de restul pentru a preveni amestecurile și degradarea hainelor. Nu sunt recomandate soluțiile de albire, deoarece au o acțiune agresivă care ar putea slăbi în timp fibrele. Acestea pot fi înlocuite cu soluții pentru haine delicate, care să nu degradeze starea țesăturii. 

  • Sfaturi de uscare și călcare a uniformelor medicale din elastan cu bumbac 

Este contraindicată uscarea acestora direct la lumina soarelui. Astfel este încurajată decolorarea sub acțiunea razelor, ceea ce face ca uniforma să capete un aspect șters și neplăcut. Având în vedere că elastanul este un material care nu se șifonează ușor, este de preferat ca folosirea fierului de călcat să se realizeze cât mai rar, doar dacă este cu adevărat necesar. Dacă totuși utilizezi fierul de călcat pentru netezirea cutelor, atunci setează programul cel mai blând pentru țesături delicate. 

Ignorarea procedurilor privind îngrijirea hainelor din elastan nu va face decât să anuleze calitățile materialului și să-i grăbească uzura. 

Cu toate aceste proprietăți, elastanul se menține pe primul loc în topul consumatorilor activi în industria medicală. Piesele își conservă aspectul neted fără efort, elimină acumularea de umezeală, iar materialul se mulează după forma corpului. De asemenea, flexibilitatea caracteristică materialului permite libertate de mișcare asigurând confort optim la purtare într-o varietate de situații specifice specializării în care lucrează cadrul medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *