Profesia de medic
Blogul Femina

Profesia de medic și calea spre succes – tipuri de medici care contribuie la sănătatea oamenilor

Profesia de medic este o carieră nobilă, dedicată oamenilor. Încă din cele mai vechi timpuri doctorul era considerat un adevărat pilon al societății, rolul său de a salva vieți și de a alina durerile fiind unul extrem de important. În prezent acest rol a devenit tot mai complex și mai diversificat, apărând diferite specializări ce contribuie la starea de bine a tuturor oamenilor aflați la nevoie. Dintre aceste specializări pot fi amintite cardiologie, gastroenterologie, oncologie, chirurgie, ORL, pneumologie etc. 

Pentru a fi medic, însă, este nevoie de ani lungi de studii aprofundate și de practică în spitale, laboratoare și clinici, acest lucru garantând obținerea de rezultate bune (diagnostice relevante, tratamente eficiente, traiul mai bun al pacienților, satisfacții personale, sistem de sănătate responsabil). Articolul următor se dorește a fi o scurtă incursiune în lumea profesiei de medic cu scopul de a o înțelege mai bine și de a inspira pe toți cei care vor să urmeze această cale și care vor să știe ce pași trebuie să facă în acest sens. 

În continuare, vei descoperi care este responsabilitatea acestei profesii și de ce este atât de importantă pentru societatea umană modernă, ce presupune meseria și ce face un medic cu adevărat, ce rol are aceasta și care sunt atribuțiile sale, ce înseamnă codul de etică și de deontologie în această profesie. De asemenea, vei afla câteva informații utile despre uniforma pe care trebuie să o poarte doctorii, despre importanța ei, dar și a respectării culorilor în acest sens, precum și despre educarea și formarea necesară în profesia aceasta nobilă.

1. Profesia de medic – importanța și responsabilitatea acestei profesii

1. Importanța și responsabilitatea profesiei de medic

Sursa foto: feminamedical.ro

Despre meseria de medic trebuie să știi că este privită astăzi ca una de o importanță crucială în societate, deoarece fără medici nu se pot pune diagnostice adecvate și nu pot fi tratate numeroase afecțiuni medicale de care suferă oamenii. Medicii contribuie la prevenirea bolilor și la promovarea stilului de viață sănătos pentru a avea o viață îndelungată și frumoasă. Cercetările medicale de ultimă oră oferă doctorilor posibilitatea de a fi permanent la curent cu noutățile și de a-și îndeplini cu succes diferitele responsabilități pe care le au.

1.1. Ce presupune meseria de medic și ce face un medic?

Meseria de medic adună laolaltă cunoștințe, abilități, responsabilități. Rolul ei este de a diagnostica, trata, preveni și de a promova sănătatea. A fi medic înseamnă a avea vocație, dedicare și pasiune continuă, judecată etică și empatie, toate pentru a putea oferi cele mai bune îngrijiri pacienților. 

 

Medicul este un profesionist care a finalizat studii universitare în domeniu și care are diferite activități zilnice, în funcție de specializarea pe care o practică. El se ocupă de oferirea de consultații pacienților, de colectarea istoricului medical al acestora, de diagnosticarea sau de prescrierea și interpretarea testelor de laborator, de prescrierea tratamentelor, monitorizarea pacienților, colaborarea cu alți specialiști, de responsabilități administrative, dar și de cercetarea și educația continuă. 

 

Rolul medicului este de a aplica cunoștințele dobândite pentru a oferi tratamentele potrivite și eficiente pacienților și de a-i educa pentru a le îmbunătăți viața. În acest sens, mulți medici se implică inclusiv în realizarea de campanii diverse cu privire la vaccinări, la screeninguri sau la diferite informări despre bolile infecțioase și cronice. Pentru a îmbunătăți viața oamenilor unii dintre ei se ocupă cu cercetarea în scopul de a descoperi tratamente, tehnologii sau proceduri noi pentru numeroase afecțiuni medicale.  

 

În România există mai multe tipuri de medici, în funcție de specializarea aleasă, printre acestea putând fi identificate următoarele: 

  • Medicul de familie (oferă îngrijiri primare și îndreaptă pacienții către specialiști);
  • Medicul internist (pune diagnosticul și tratează bolile adulte);
  • Pediatrul (se ocupă de îngrijirea și sănătatea copiilor (de la nou-născuți la adolescenți);
  • Chirurg general (efectuează intervenții chirurgicale);
  • Cardiolog (pune diagnosticul și tratează bolile cardiovasculare);
  • Ginecolog și obstetrician (se concentrează pe sănătatea reproductivă a femeilor);
  • Neurolog (pentru bolile și tulburările sistemului nervos);
  • Psihiatru (pune diagnosticul și tratează bolile mintale și tulburările emoționale);
  • Dermatolog (se ocupă cu tratarea afecțiunilor părului, pielii și unghiilor);
  • Ortoped (pune diagnosticul și tratează problemele sistemului musculo-scheletic);
  • Oftalmolog (tratează afecțiunile ochilor);
  • Specialistul ORL (se ocupă cu afecțiunile urechilor, nasului și gâtului);
  • Radiolog (specialistul care efectuează radiografii, CT, RMN, ecografii);
  • Oncolog (pune diagnosticul și tratează cancerul);
  • Anestezist (administrează anestezia și se preocupă dacă pacienții sunt în siguranță și confort în timpul și după realizarea intervențiilor chirurgicale);
  • Medicul cu specializarea în medicina de urgență (tratează afecțiuni urgente și acute);
  • Endocrinolog (tratează tulburările hormonale și ale glandelor endocrine);
  • Gastroenterolog (identifică diagnosticul și tratează bolile sistemului digestiv).

1.2. Codul de etică și de deontologie în profesia de medic

Acest cod are rădăcini puternice, provenind din Antichitate și fiind influențat de jurământul lui Hipocrate. Evident că, în prezent, codul este realizat într-o variantă modernă, în 1949 fiind publicat primul Cod Internațional de Etică Medicală. În acest document se detaliază principiile și obligațiile etice ale medicilor, relațiile cu pacienții, colegii sau cu întreaga societate. 

 

Printre regulile cuprinse în codul de etică și deontologie al unui medic (acesta poate avea și anumite completări în funcție de țară, spital, clinică etc.) se numără:

  • respectarea dreptului pacientului de a lua decizii informate cu privire la propria sănătate;
  • intervențiile medicale trebuie realizate întotdeauna cu intenția de a face bine pacientului și de a-i alina suferința;
  • sunt interzise intervențiile sau tratamentele care ar putea să aducă daune pacienților;
  • pacienții trebuie tratați fără discriminare și să li se ofere tratament adecvat indiferent de statutul social, etnic, economic sau de altă natură;
  • confidențialitatea doctor – pacient este obligatorie;
  • medicul trebuie să aibă un comportament etic în cercetare, educație, interacțiunile cu colegii sau cu pacienții;
  • sinceritatea este vitală în raportul cu pacienții și colegii, așa că medicii trebuie să raporteze eventualele erori medicale;
  • aspectul și comportamentul trebuie să fie adecvate meseriei;
  • medicii trebuie să participe la educația continuă;
  • respectarea regulilor și reglementărilor profesionale;
  • respectarea demnității pacienților, ținând cont de valorile, credințele și nevoile acestora;
  • manifestarea empatiei și compasiunii față de suferințele pacienților etc. 

 

Acest cod este necesar pentru că garantează respectul și încrederea între pacienți și medici, oferă un mediu prielnic pentru desfășurarea meseriei și contribuie decisiv la dezvoltarea unei practici medicale eficiente. 

2. Uniforma specifică în meseria de medic

2. Uniforma specifică în meseria de medic

Sursa foto: feminamedical.ro

Medicii se evidențiază în spitale, clinici, laboratoare de restul personalului, de pacienți sau de aparținători printr-o uniformă specifică, ce este completată de unele accesorii esențiale, cum ar fi stetoscop, ecuson etc. Această uniformă nu este doar o piesă de îmbrăcăminte, ci are și alte roluri importante ce vor fi detaliate în continuare. 

2.1. Importanța uniformei în profesia de doctor

Uniforma medicală este considerată de majoritatea oamenilor drept expresia profesionalismului și a competenței. Unii pacienți recunosc faptul că se simt mult mai încrezători în capabilitățile medicului dacă acesta poartă costumul. De altfel, pe plan mondial, halatul medical este recunoscut ca simbol al îngrijirii și al expertizei, fiecare pacient sau aparținător recunoscând imediat profesionistul aflat în fața sa și îmbrăcat în acest mod.

 

Materialele din care sunt fabricate uniformele medicale, indiferent că este vorba despre pantaloni, bluze, sarafane, bonete medicale etc., sunt fabricate din materiale de cea mai bună calitate, ușor de spălat și de dezinfectat, ceea ce reduce foarte mult riscul de infecții nosocomiale. Astfel, uniforma contribuie la menținerea unui mediu propice sănătății pacienților, dar și a personalului medical. 

 

Cu ajutorul culorilor se pot realiza uniforme diferite pentru fiecare secție în parte, ceea ce ajută foarte mult la identificarea acestora și la posibilitatea de colaborare mult mai eficientă în situații diverse, cum ar fi cele de urgență. De asemenea, trebuie menționat faptul că uniformele oferă posibilitatea medicilor de a se îmbrăca mai confortabil și mai lejer, ceea ce le asigură mișcarea rapidă pe parcursul întregii zile petrecute în spital. În plus, în buzunarele costumelor medicale pot introduce cu ușurință diferite obiecte necesare și le dă ocazia să le acceseze rapid la nevoie. 

Aceste piese vestimentare pot fi de diferite tipuri, potrivite necesităților fiecărui cadru medical sau fiecărei secții. Astfel, pot fi achiziționate costume medicale elastice, uniforme cambrate medicale, imprimate sau uniforme medicale personalizate în funcție de secție, de gusturi sau de nevoi. Prin această îmbrăcăminte se obține formarea sentimentului de unitate și de apartenență la grupul medical din spital, laborator sau clinică, demonstrând faptul că există un standard comun de îngrijire și de angajament față de nevoile pacienților care trec pragul unității medicale.

2.2. Importanța respectării culorilor uniformelor în meseria de medic

Un rol important al uniformei în profesia de medic este acela de a permite identificarea specializării celui care o poartă. Există chiar și un cod de culori pentru uniformele de spital, cu ajutorul căruia se pot organiza excelent activitățile desfășurate aici. În acest mod se evită neînțelegerile și erorile, identificându-se apartenența medicului la o anumită secție. De asemenea, se va observa sporirea sentimentului de apartenență al acestuia la o echipă, ajutând foarte mult la colaborarea eficientă între departamente. 

 

Astfel, codul cromatic nu trebuie să fie considerat doar o chestiune de estetică sau de preferințe personale, ci un lucru util, care asigură funcționarea eficientă a unității spitalicești. Dacă este vorba despre un spital foarte mare, atunci se pot folosi uniforme medicale de diferite culori pentru a scoate în evidență secția pe care lucrează cadrul medical sau specializarea acestuia. Doctorii pot fi îmbrăcați într-o culoare, asistentele în alta, iar personalul de urgență va avea un costum medical de nuanță diferită de aceștia. Practic, se obține evitarea confuziilor și permite membrilor spitalului să colaboreze mult mai eficient între ei. 

 

Atunci când este nevoie să se comunice diferite informații, culorile uniformele ajută în obținerea unei colaborări mai fructuoase, fiecare știind exact ce poziție ocupă celălalt doar după ce observă acest aspect. În acest mod se reduc erorile în comunicare, culorile desemnând competențele și responsabilitățile celui care le poartă. Chiar și pacienții vor fi satisfăcuți prin culorile costumelor medicale, aceștia reușind să recunoască exact cine sunt medicii, asistenții sau alți membri ai personalului cu care vor intra în contact pe întreaga perioadă a șederii în spital. 

 

Specialiștii în domeniul medical au arătat faptul că, de foarte multe ori, culorile uniformelor medicale pot să reflecte chiar și identitatea vizuală a spitalului, laboratorului sau a clinicii medicale, ceea ce va duce la crearea unei imagini coerente, unitare, profesionale și va spori, cu siguranță, prestigiul acestor unități.

 

Nu există un set de reguli stricte cu privire la alegerea culorilor uniformelor potrivite unei anumite specializări. Selecția se face în funcție de preferințele unităților medicale, de tradiții sau de regulamentele acestora. Totuși, se poate menționa faptul că pot fi identificate câteva culori comune ale uniformelor pentru diferite specializări:

  • alb pentru medicul de familie;
  • verde sau albastru pentru chirurg;
  • galben, roz, albastru deschis pentru pediatru;
  • gri pentru cardiolog;
  • roz sau mov pentru ginecolog sau obstetrician;
  • albastru sau verde închis pentru neurolog;
  • bej sau gri pentru psihiatru;
  • alb sau bleu pentru dermatolog;
  • albastru sau verde pentru ortoped;
  • albastru deschis sau gri pentru oftalmolog;
  • gri sau alb pentru radiolog;
  • alb sau albastru închis pentru oncolog;
  • roșu sau portocaliu pentru medicină de urgență;
  • albastru sau verde pentru gastroenterolog etc. 

3. Despre profesia de medic – educarea și formarea necesare

3. Educarea și formarea necesare în profesia de medic

Sursa foto: feminamedical.ro

Pentru a obține succes în profesia de medic trebuie să se aibă în vedere educarea și formarea persoanei care vrea să facă o adevărată carieră în domeniu. Drumul în acest sens poate fi unul lung, dificil și foarte solicitant, dar plin de satisfacții. De altfel, se știe deja că doar prin educație și formare se pot obține profesioniști în domeniul sănătății, unii foarte bine pregătiți. 

 

Primul pas pe acest drum se va face încă de pe băncile liceului, deoarece elevii trebuie să se concentreze foarte mult pe anumite materii, precum biologie, chimie, fizică și să se implice în diferite activități de voluntariat, să participe la cluburi de știință, să realizeze numeroase proiecte de cercetare. Următorul pas este admiterea la facultate, foarte dificilă, de altfel. În timpul susținerii examenului, candidatul va trebui să dovedească faptul că are anumite cunoștințe teoretice, dar și abilități de gândire critică. 

 

După ce a intrat la facultatea de medicină, studentul va parcurge primii trei ani punând bazele profesiei, învățând teoria necesară pentru a înțelege toate secretele funcționării corpului omenesc, apoi următorii trei ani îi va petrece studiind diferite specializări medicale în vederea alegerii celei potrivite. În acest moment studentul va folosi cunoștințele obținute în primii ani de studiu și va beneficia de experiența medicilor seniori. La finalul facultății va obține licența mult dorită și dreptul de practică medicală. 

 

Din acest moment urmează rezidențiatul. Acesta îi permite să-și aleagă specializarea preferată. Admiterea la rezidențiat este una foarte competitivă. Perioada de rezidențiat durează mai mult sau mai puțin, în funcție de specializarea aleasă și se efectuează sub supravegherea medicilor seniori. Deși mulți ar putea crede că odată cu finalizarea rezidențiatului medicul a terminat cu formarea, lucrurile nu stau deloc așa. Acesta trebuie să continue să participe la diferite cursuri de specialitate, pentru a rămâne permanent la curent cu noile descoperiri în domeniu, dar și la workshop-uri, simpozioane, conferințe medicale, schimburi de experiență etc. 

 

De asemenea, există și unii medici pasionați, care se implică foarte mult în cercetarea medicală, dorind să contribuie cât mai mult la avansul medicinii pentru a reuși să găsească diferite tratamente revoluționare pentru diferite afecțiuni medicale. Rezultatele acestor cercetări sunt publicate în reviste de specialitate, în acest mod ceilalți colegi putând să fie la curent cu descoperirile și putând să le folosească la nevoie în practica medicală cotidiană. 

 

În concluzie, profesia de medic este una foarte frumoasă, plină de satisfacții, dar presupune un studiu aprofundat și permanent. Anii de studii intense și formarea practică sunt importanți, astfel încât medicul să poată să ofere pacienților săi cele mai bune îngrijiri și cele mai moderne tratamente, chiar și atunci când societatea începe să se schimbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *